Home Nieuw-Zeeland 10x adrenalinekick: de gaafste activiteiten in Nieuw-Zeeland

10x adrenalinekick: de gaafste activiteiten in Nieuw-Zeeland

Door Karlijn

Ah, Nieuw-Zeeland! Ik kan geen ander land bedenken met zulke diverse landschappen op zo’n relatief kleine oppervlakte. Gletsjers, fjorden, regenwoud, gouden stranden…Nieuw-Zeeland heeft het allemaal. Naast geweldige natuur heeft het land ook heel wat te bieden voor liefhebbers van extreme sports en andere spannende activiteiten. Er is altijd wel een berg om vanaf te rennen, een vliegtuig om uit te springen of een ijsgrot om te ontdekken. Dit zijn de gaafste activiteiten die wij in Nieuw-Zeeland deden!

1. Skydiven Taupo

Voor iemand die niet in de Python durft én vliegangst heeft, was skydiven wel een heel extreme ervaring. Toch stond het hoog op mijn verlanglijstje en in Taupo besloten we op vijf kilometer hoogte uit een vliegtuig te springen. Het weer was helaas zo slecht dat er niet gesprongen werd, dus we moesten wachten. Op een middag kwamen we terug in ons hotel, waar de eigenaar enthousiast op ons stond te wachten. “They’re jumping again!”, riep hij. “And they’re picking you up in twenty minutes.”

Skydiven Nieuw-Zeeland

Blinde paniek

Het was maar goed dat ik geen tijd had om hier over na te denken. Voor ik het wist zat ik vastgemaakt aan mijn instructeur in een vliegtuig, dat hoog boven de wolken klom. Ik voelde mijn benen niet meer en ik dacht alleen maar: ‘nee, nee, nee!’ Terwijl ik dit schrijf, voel ik weer die blinde paniek ;). Opeens ging de deur open en werd iedereen één voor één uit het vliegtuig geduwd. Ik was als laatste. Ik hing boven het complete niets en opeens stortte ik met duizelingwekkende snelheid door de wolken, in een vrije val van een minuut. Ik kan niet beschrijven hoe dat voelde. Zoveel adrenaline, zo’n combinatie van paniek en euforie. Nadat de parachute was uitgegaan zweefden we in grote bochten naar de grond, met een geweldig uitzicht over het meer van Taupo. Een kick waar we dagen later nog vol van waren.

2. Microlight-vlucht boven Abel Tasman National Park

Of ik het skydiven nog eens zou herhalen, weet ik niet. Maar elke kans om weer op te stijgen met een microlight-vliegtuigje grijp ik met beide handen aan! Het was prachtig weer toen we naar de hangar van Tasman Sky Adventures in Motueka reden. We gingen langs om te informeren en het bleek dat we meteen in konden stappen. Dat lieten we ons geen twee keer zeggen. Het is een fantastisch gevoel om in zo’n klein, onbeschermd vliegtuigje te zitten, met 360 graden zicht op de prachtige wereld om me heen. De stranden en de baaien van het Abel Tasman National Park waren van bovenaf net zo mooi als vanaf het water.

Abel Tasman vlucht 1

3. Zwemmen met dolfijnen

Kaikoura aan de oostkust van het Zuidereiland is één van de weinige plekken waar je met wilde dolfijnen kunt zwemmen, die op geen enkele wijze getraind of gelokt worden. In 2002 probeerde ik het al eens, zonder dat er ook maar één dolfijn geïnteresseerd was. Met als resultaat dat ik steeds voor niets in de hoge golven insprong en uiteindelijk zeeziek op de boot eindigde. In 2010 was het tijd voor poging twee. We waren nog maar net uitgevaren toen er al zo’n twaalf dolfijnen om de boot heen sprongen. Ik deed snel mijn duikbril op en sprong het koude water in. Binnen een paar seconden was ik omringd door enthousiaste dolfijnen, die om me heen duikelden en razendsnel rondjes om me heen zwommen. Pas na tien minuten hadden ze er genoeg van, ondanks alle gekke geluiden en bewegingen die iedereen in onze groep maakte om hun belangstelling vast te houden. Geweldig!

Dolfijnen Nieuw-Zeeland

4. Paragliden in Queenstown

Het was al jaren een droom om eens van een berg af te springen aan een parachute. En waar kun je beter paragliden dan in het Nieuw-Zeelandse centrum van de extreme sports, Queenstown? Ik deed dit al in 2002, maar het is tot deze tijd nog altijd een van de gaafste dingen die ik ooit heb gedaan. Je wordt vastgemaakt aan je instructeur en vervolgens ren je op je allerhardst de berg af. Opeens komen je voeten los van de grond en zweef je, hoog boven Lake Wakatipu en met schitterend uitzicht op de Remarkables, de bergketen rondom Queenstown. Je hoort geen geluiden, alleen de wind die om je gezicht suist. Zo moet het voelen om een vogel te zijn!

5. Bungyjumpen in Taupo

Ik moet erbij zeggen dat ik dit niet heb gedaan, want bungyjumpen lijkt me nog veel enger dan parachutespringen. Ward wilde het wel proberen en hij koos voor een sprong van ruim vijftig meter vlakbij Taupo. Natuurlijk kan dat veel hoger (de Nevis bij Queenstown is 134 meter hoog), maar hij wilde rustig beginnen. Hij vond het een enorme kick, al betwijfel ik eerlijk gezegd of hij die 134 meter ook nog eens wil proberen ;).

Bungyjumpen Nieuw-Zeeland

6. Raften op het Noordereiland

In afwachting van beter weer in Taupo (zowel voor het parachutespringen als voor de Tongariro Crossing), boekten we een rafttripje. Dan zouden we toch nat worden, dus regen maakte niets uit. Raften bleek veel gaver dan we ooit hadden gedacht. We kozen voor een tocht met rapids van niveau 3 en 4, wat behoorlijk spannend kan zijn. Het geeft een enorme kick als je zo’n enorme stroomversnelling ziet aankomen, de gids aanwijzingen schreeuwt en je er vervolgens heelhuids doorheen moet zien te peddelen. Ontzettend gaaf en zeker voor herhaling vatbaar.

Raften Nieuw-Zeeland

7. Kajakken tussen de ijsbergen

Het bestaat bijna niet dat je naar Nieuw-Zeeland gaat en niet gaat kajakken. Nieuw-Zeelanders zijn groot fan en zelf hebben we inmiddels ook geleerd dat het een leuke bezigheid is. Als we maar wel allebei onze eigen kano hebben, anders is het oorlog ;). We hadden al gekajakt bij het Abel Tasman National Park en zeekajakken bleek niet helemaal mijn ding. Ik vond het hard werken en ik kwam maar moeizaam vooruit. Anderhalf uur tegen de golven in peddelen is meer dan genoeg! We ontdekten dat we in Mount Cook National Park konden kajakken op een gletsjermeer vol drijvende ijsbergen en dat bleek geweldig. Je krijgt hier niet zozeer een adrenalinekick van, maar de omgeving is zo mooi dat je adem regelmatig even stokt. De ijsbergen, de piek van Mount Cook, de enorme gletsjer voor je neus…schitterend.

Kajakken gletsjer Nieuw-Zeeland

8. Zwemmen met zeehonden

We hadden ’s ochtends gezwommen met dolfijnen en dezelfde middag trokken we onze wetsuits weer aan. Deze keer om met wilde zeehonden te zwemmen. We zwommen rustig naar de rots toe waar de zeehonden lagen te luieren, terwijl ze ons met één oog in de gaten hielden. Even spannend, want ze zijn groot en je weet niet precies hoe ze gaan reageren. Maar al snel gleed de eerste zeehond van de rots en zwom recht op me af. Hij keek me nieuwsgierig aan (hij zwom bijna tegen mijn duikbril aan) en dook vervolgens al koprollend onder me door. Een stuk of zes andere zeehonden kwamen ook kijken en vervolgens hebben we een half uur met ze gespeeld. De zeehonden vonden ons duidelijk een rare, maar interessante soortgenoot en ze sloofden zich uit om de mooiste trucjes uit te halen. Echt fantastisch!

Zeehonden Nieuw-Zeeland

9. The Luge in Queenstown

Ok, het is niet zo spannend als skydiven, maar wel ontzettend leuk: The Luge in Queenstown. Met een stoeltjeslift ga je naar het startpunt van deze kartbaan en vervolgens race je in je kart de berg af, over een traject vol scherpe bochten. Koop meteen maar een strippenkaart voor tien ritjes, want je kunt er vast ook geen genoeg van krijgen.

The Luge Nieuw-Zeeland

10. Heli-hike op Franz Joseph Glacier

In 2002 ging ik redelijk onvoorbereid naar Nieuw-Zeeland toe en ik had geen idee wat ik allemaal wilde zien en doen. Maar toen ik een foldertje zag over de heli-hike bij Franz Jospeph Glacier, wist ik: dat moet op de lijst! We moesten een paar dagen wachten op goed weer, maar toen was het zover: met een helikopter vlogen we dicht langs de bergen, naar een plek midden op de overweldigende gletsjer. We stapten uit voor een hike langs ijsgrotten, blauwe ijsmeertjes en witte pieken, waarna we weer terugvlogen over het spectaculaire landschap. Zo gaaf!

Gletsjer Franz Joseph

Wat zijn de gaafste dingen die jij ooit hebt gedaan? Ik ben erg benieuwd!

Ook leuk om te lezen

23 Reacties

Linda | Meisje van de Wereld 23 januari 2015 - 16:00

Wow, dat klinkt allemaal supergaaf! Nog meer redenen om naar Nieuw-Zeeland te gaan. Wij zijn in Australië ook gaan raften, dat was echt super wild. In Costa Rica gingen we via een zipline, hangend als Superman, over het regenwoud. Toch wel een beetje eng, want kon me nergens aan vasthouden. En we deden een Tarzan Swing, nooit meer. Dan spring je aan een touw van een hoog platform en swing je als Tarzan heen en weer. Ik denk dat me in San José konden horen gillen:-)

Antwoord
Karlijn 23 januari 2015 - 16:21

Hoi Linda, zo’n zipline lijkt me ook zo gaaf! Als ik ooit naar Costa Rica ga, staat die bovenaan de lijst :) Die Tarzan Swing heb ik in Nieuw-Zeeland ook gezien. Voor geen goud, haha! Dan spring ik liever nog een keertje uit een vliegtuig :)

Antwoord
Tikva 23 januari 2015 - 18:13

Wow alleen een van die dingen zou al tof zijn en jij hebt ze allemaal in een land gedaan. Daredevil Karlijn!. Ik durf nu echt niet meer met mijn stoere verhalen te komen hoor.

Antwoord
Karlijn 24 januari 2015 - 11:35

En dat terwijl ik een enorme angsthaas ben, haha! Thuis geloven ze nog maar half dat ik echt uit dat vliegtuig ben gesprongen, hoewel er zeer beschamende foto’s zijn van mij met een gezicht vol doodsangst in de deuropening van een vliegtuig ;)

Antwoord
Alfons 23 januari 2015 - 23:14

Zo, wat veel gave activiteiten heb je daar gedaan Karlijn! Ik heb het voor elkaar gekregen om geen enkele van deze 10 daar te doen in de vijf weken dat ik er was, zelfs het kajakken niet ;) Maar ik was er dan ook in de winter, en er was gelukkig toen genoeg sneeuw om te skiën :) Zo’n Luge heb ik in Singapore ook gedaan, wel herkenbaar wat je zegt dat je er geen genoeg van kunt krijgen. Ik wil nog eens teruggaan in de zomer en dan zeker een aantal van deze activiteiten doen!

Antwoord
Karlijn 24 januari 2015 - 11:37

Hoi Alfons, kajakken in de winter gaat zelfs de Nieuw-Zeelanders misschien wat te ver ;) Als je nog eens teruggaat in de zomer, ontkom je er vast niet aan! Had ik maar geweten van The Luge in Singapore, dan had ik daar afgelopen jaar graag een paar uurtjes doorgebracht. Zo leuk om te doen!

Antwoord
Robert | Traveljunks 24 januari 2015 - 12:15

Super gaaf allemaal. Ik ben ook enorm fan van raften. Vind het knap dat je uit het niets een klasse 4 hebt gedaan. Da’s niet niks! De enige waar ik nog steeds aan twijfel is bungee jumpen, die heb ik nog niet gedaan. Heb wel eens een pendelsprong gemaakt en me eens laten afschieten met een bungee, maar wel zonder die kooi dan ;-)

Antwoord
Karlijn 24 januari 2015 - 12:26

Dat bungyjumpen vind ik ook niks! Me laten afschieten met een bungy trouwens ook niet, dan spring ik misschien nog liever weer uit een vliegtuig. Alhoewel…Raften vond ik wel echt voor herhaling vatbaar, supergaaf! Ook de klasse 4’s ;)

Antwoord
Iman 24 januari 2015 - 13:02

Ook ik heb het voor elkaar gekregen om 4 weken in Nieuw Zeeland te zitten en geen van deze dingen te hebben gedaan :-) Maar ik ben het met je eens dat het een prachtig divers land is. Ook 1 van mijn favorieten samen met Zuid Afrika, ook zo’n prachtig land! Als je nog niet bent geweest, dan raad ik je dat zeker aan! Groetjes

Antwoord
Karlijn 24 januari 2015 - 13:25

Hoi Iman, heb je zelfs niet gekajakt ;) ? Zo zie je maar, Nieuw-Zeeland heeft zoveel te bieden dat iedereen er een compleet ander soort reis maakt. Ik ben het trouwens helemaal met je eens: Zuid-Afrika is ook geweldig! Ik was er in 2012 en vond het schitterend. Echt een land waar ik graag nog eens naar terug zou gaan. Bijvoorbeeld om te paragliden vanaf Lion’s Head, want daar hadden we de vorige keer geen tijd voor ;)

Antwoord
Marijke 24 januari 2015 - 13:28

Wow, jij hebt echt al wel leuke en spectaculaire dingen gedaan in je leven :-) Het geeft me zin om ook weer wat avontuurlijke dingen te doen, want ik heb geen hoogtevrees en hou er eigenlijk wel van! Die heli-hike lijkt me ook wel bijzonder!

Antwoord
Karlijn 24 januari 2015 - 13:45

Hoi Marijke, Nieuw-Zeeland is ook wel een heel geschikt land om spannende dingen te doen ;) De heli-hike is fantastisch, echt een aanrader!

Antwoord
Joost | TheWorldAround 24 januari 2015 - 17:05

Wooooow!!! Amazing. Jezus, wat een avontuur hebben jullie beleefd daar. Kan ik alleen maar van dromen!! Schitterende post!

Antwoord
Karlijn 24 januari 2015 - 17:14

Thanks Joost! Qua avontuur zit het wel goed in Nieuw-Zeeland, het werkt verslavend om elke keer weer een nieuwe grens te verleggen. Al blijft het skydiven veruit het engste wat ik ooit heb gedaan ;) !

Antwoord
Marcella 26 januari 2015 - 16:39

Wauww, wat heb je onwijs veel gave stoere dingen gedaan in NZ! Jan liet met laatst een filmpje van The Luge zien, zet er stoer uit! Het zwemmen met dolfijnen en zeehonden staat nog erg hoog op mijn wishlist, lijkt me prachtig. Echt iets voor als we ooit naar Curaçao gaan. Raften lijkt me overigens ook stoer, moet ik ook weer eens doen ;-)

Antwoord
Karlijn 26 januari 2015 - 16:57

Nieuw-Zeeland is er ook echt een land voor :) Raften vond ik ook echt voor herhaling vatbaar, hoop het snel weer eens te doen!

Antwoord
Stephanie | Expeditie Aardbol 27 januari 2015 - 22:01

Zo, mijn bucketlist word door deze post weer even flink aangevuld. Wat een gave dingen heb je daar gedaan, fantastisch! Weet niet of er iets is wat voor mij in de buurt komt bij deze avonturen!

Antwoord
Karlijn 28 januari 2015 - 10:00

Nieuw-Zeeland is ook echt een ideaal land om dit soort activiteiten uit te proberen! Er is zoveel en alles is even gaaf. Geweldig land!

Antwoord
Roel 29 januari 2015 - 16:05

Wauw.. Wat een jaloersmakend artikel! Jij hebt zojuist Nieuw-Zeeland flink omhoog geplaatst op mijn to-do listje ;)

Thanks voor de leuke post!

Antwoord
Karlijn 29 januari 2015 - 18:14

Graag gedaan Roel ;) Nieuw-Zeeland is echt fantastisch, leuk dat het nu hoger op je wishlist staat!

Antwoord
Jasmin 25 november 2015 - 13:25

Waar heb je precies geraft? Ik ben op zoek naar de wildste rivier in NZ! ??

Antwoord
Karlijn 26 november 2015 - 07:21

We hebben geraft in de buurt van Taupo op het Noordereiland, op een rivier die rapids 3 en 4 had. Ik heb alleen geen naam van het raftbedrijfje en ook niet van de locatie…Lekkere reisblogger ben ik! Maar je kunt in het visitors center alle info krijgen, daar zijn ze heel behulpzaam. Heel veel plezier gewenst!

Antwoord
Van kamperen tot wereldreis: hoe mijn reisstijl veranderde - Karlijn Travels 19 januari 2018 - 16:33

[…] met zeehonden op de Galapagos Eilanden, maakten trekkings in Chili, haalden ons duikbevret, gingen skydiven in Nieuw-Zeeland, reden van Lhasa naar Kathmandu en beklommen vulkanen in Indonesië. Nog steeds denk ik elke dag […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.